Igazgató: Prof. BÁRSONY István DSc, H-1525 Budapest, Konkoly-Thege M. út 29-33, Tel.:+361-3922225, Fax:+361-3922226

MFA Nyári Iskola Középiskolásoknak

ELEKTRONMIKROSZKÓPOS MÉRÉSEK
(MTA MFA, Vékonyréteg fizika osztály)

A jelentkezéssel kapcsolatos információk ITT.

dr. TÓTH Lajos ELEKTRONMIKROSZKÓPOS MÉRÉSEK - HONLAP (1 napos téma!)
Témavezető: dr. TÓTH Lajos, Tel.:392-2222-2689, Épület:25, Szoba:211, E-mail:tothl@mfa.kfki.hu, GEarth:(KFKI_25)


Elektronmikroszkópos mérések

Témavezető: dr. TÓTH Lajos, MTA MFA, honlap: http://people.mfa.kfki.hu/?user=tothl

Helyszín: (ahol az elektronmikroszkópok vannak): KFKI kampusz, 25. épület, 211. szoba

Téma:

az egynapos ismerkedés során a transzmissziós elektronmikroszkópok legalapvetőbb működési módjait és az általuk nyerhető fontos anyagszerkezeti információkat tekintjük át egy gyakorlati bemutató keretében, úgymint:

 • Mikroszkópos nagyítás és feloldóképesség

 • Elektronok: részecskék és hullámok

 • Fáziskontraszt és diffrakciós kontraszt

 • Világos- és sötét látóterű leképezés

 • Kristályszerkezetek, kristályhibák

 • Kémiai összetételmeghatározás és elemtérképezés

 • Képfeldolgozás, képszimulálás

 • Mintakészítés, -vékonyítás


 • Szükséges szakismeret:
  Támaszkodni szeretnék a középiskolai optikai és anyagszerkezeti tananyagra (amennyiben még van ilyen) képletekre különösebben nem számítok.


  Kedvcsináló:

  A modern ipar igen sok ága - különösen a mikroelektronika és a biotechnológia - elérkezett a miniatürizáció olyan fokára, hogy a termékfejlesztés és a gyártásellenőrzés már nem történhet szemrevételezéssel, vagy akár (optikai) mikroszkópon keresztül, hanem csak ultranagy feloldóképességű elektronmikroszkópok segítségével. Ezen a szinten sokszor olyan nagy teljesítményű eszközökre van szükség, amelyek az anyag egyes atomjait is képesek megkülönböztetni (mind térbeli elhelyezkedésüket, mind anyagi minőségüket tekintve). A transzmissziós elektronmikroszkópok - együtt fejlődve az igényekkel - mára olyan szintre jutottak, hogy szinte egyedülállóan alkalmasak erre a feladatra, univerzális vizsgálóeszközként használhatók a nanovilág feltárására. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy ezek igen drága berendezések és a minták elkészítése és vizsgálata is sok időbe és anyagi ráfordításba kerül. Az MTA MFA ma hazánkban (sőt a környező országokat tekintve is) egyedülálló berendezésekkel rendelkezik ezen a szakterületen, és mi ezeket mutatjuk be a demonstráció keretében! Elsősorban olyan diákokat várunk, akiket az anyagtudományok valamelyik ága érdekel (elektronika, vékonyrétegtechnológiák, új anyagok fejlesztése, stb.).
  Az MTA MFA Transzmissziós elektromnmikroszkópjának (JEOL JEM 3010 tipusú TEM) ünnepélyes átadásán készült fényképek 2001-ből.  ELÉRHETŐSÉGEK:
  Témavezető: dr. TÓTH Lajos, Tel.:392-2689, Bp. XII. Konkoly-Thege M. út 29-33, Épület:25, Szoba:211, E-mail:tothl@mfa.kfki.hu, GEarth:(KFKI_25)

  Utolsó frissítés: Sat, 24 May 2008 17:22:20 GMT, Számláló: